Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το Δενδοκούναβο

Το Δενδροκούναβο ή (Μάρτης η μάρτης - Martes martes) είναι είδος αρπακικών ζώων που ανήκει στην οικογένεια Ικτίδίδες ή Μουστελίδες της τάξης των σαρκοφάγων. Διαδεδομένο στην κεντρική Ασία και στην Ευρώπη, δεν συναντάται στις Σκανδιναβικές χώρες εκτός της Νορβηγίας, στις Βρετανικές νήσους και στη Σαρδηνία. Ο άνθρωπος το κυνηγά για το πολύτιμο δέρμα του. Τα ωραιότερα δέρματα κουναβιού προέρχονται από τη Νορβηγία και από τη Σκωτία. Το σώμα του είναι επίμηκες με κοντά πόδια. Έχει μήκος περίπου 55 εκ., ενώ η φουντωτή ουρά του φτάνει τα 30 εκ., μυτερό κεφάλι με μικρά τριγωνικά αφτιά και ζωηρά μάτια. Στη ράχη έχει χρώμα σκούρο καφέ, στο ρύγχος ξανθό, στην κοιλιά και στις πλευρές κιτρινωπό και στα πόδια καφέ-μαύρο. Το χειμώνα έχει σκουρότερα χρώματα από το καλοκαίρι. Στο πάνω χείλος φέρει τέσσερις σειρές μουστάκια. Η οδοντοστοιχία του είναι πλήρης (38 δόνται) με πολύ ανεπτυγμένους κυνόδοντες Τα κοντά του πόδια καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα, εφοδιασμένα με ισχυρά νύχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: