Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Γιατί εξαφανίστηκε ο Μεγαλόδοντας;

Ο μεγαλόδοντας υπήρξε το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που έχει υπάρξει ποτέ στη Γη. Έζησε συνολικά για 14 εκατομμύρια χρόνια και πιο συγκεκριμένα πριν από 16 έως 2 εκατομμύρια χρόνια, όπου και μυστηριωδώς εξαφανίστηκε ως είδος. Ο μεγαλόδοντας έφτανε σε μήκος τα 18 μέτρα και είχε δάγκωμα δυνατότερο από αυτό του Τυραννόσαυρου Ρεξ. Θεωρείτε ως ο μεγαλύτερος καρχαρίας που σάρωνε τους ωκεανούς, με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο, κάτι που τελικά οδήγησε στην εξαφάνισή του. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από έρευνα που παρουσιάστηκε στο 73ο συνέδριο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών. Το γεγονός ότι ο μεγαλόδοντας έζησε για 14 εκατομμύρια χρόνια, δε σημαίνει ότι έζησε πολύ, αφού άλλα είδη καρχαριών άντεξαν ακόμη και πάνω από 50 εκατομμύρια χρόνια και κάποια συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα, προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο σχετικά με τις αιτίες εξαφάνισης του μεγαλόδοντα. Αυτό που έκαναν είναι ότι ανέλυσαν το μέγεθος των δοντιών 400 δειγμάτων του συγκεκριμένου είδους και τα σύγκριναν με άλλα δόντια από άλλα είδη καρχαριών που έζησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ζούσε και ο μεγαλόδοντας.
Με βάση τις αναλύσεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν το μέγεθος του μεγαλόδοντα πριν εξαφανιστεί. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ενώ τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα είδη των άλλων καρχαριών είχαν σε γενικές γραμμές το ίδιο μήκος, αντίθετα το μήκος των μεγαλόδοντων άρχισε να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, μέχρι που εξαφανίστηκαν. Βέβαια, το μυστήριο σχετικά με την εξαφάνισή του δε μπόρεσε ακόμη να λυθεί και οι επιστήμονες προσπαθούν να πάρουν στοιχεία σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στη Γη πριν περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, περίοδο της εξαφάνισης του μεγαλόδοντα. Όμως υποθέτουν ότι εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του θα αντιμετώπισε πιθανότατα διατροφικό πρόβλημα σε κάποια πιθανή κλιματική μεταβολή, ή καταστροφή για παράδειγμα από μετεωρίτη, αφού σε αυτή τη περίπτωση δε θα μπορούσε να τραφεί με τις επαρκείς ποσότητες τροφής. Επίσης, επειδή εξαιτίας του μεγέθους τους χρειάζονταν περισσότερους πόρους και χώρο, το οικοσύστημα δε κατάφερε να υποστηρίξει μεγάλους πληθυσμούς των συγκεκριμένων ειδών. Μπορεί τα μεγαλύτερα ζωικά είδη να είναι τα δυνατότερα όσο υπάρχουν, όμως σε περιόδους δραματικών αλλαγών είναι και τα πιο ευάλωτα για εξαφάνιση γιατί χρειάζονται τεράστιες ποσότητες τροφής αλλά και μεγάλο χώρο για να κινηθούν. Αντίθετα τα μικρότερα είδη έχουν το πλεονέκτημα σε περιόδους καταστροφών να διασώζονται αφού και χώρους μπορούνε να βρουν για να προστατευθούν αλλά και τροφή, αφού χρειάζονται λίγη. Συμπερασματικά, μπορεί να είναι ακόμη ένα αίνιγμα τα αίτια εξαφάνισης του μεγαλόδοντα, ωστόσο με βάση τη λογική μπορεί να φανεί το τι περίπου συνέβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: