Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Παθήσεις Των Νεροχελωνών Και Η Αντιμετώπιση Τους

Οι χελώνες μπορεί να παρουσιάσουν ασθένειες που αφορούν είτε τραύματα στο καβούκι ή στα μαλακά τους μέρη, ή εσωτερικές βακτηριδιακές μολύνσεις. Αν παρέχουμε στη χελώνα μας τις σωστές συνθήκες διαβίωσης (ειδική λάμπα, κατάλληλη θερμοκρασία, , καθαρό νερό, ισορροπημένη διατροφή), είναι δύσκολο να παρουσιάσει κάποια ασθένεια.
 Κοινές παθήσεις

Πρισμένα- Κλειστά μάτια: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και ανικανότητα πρόσληψης τροφής. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, έλλειψη βιταμίνης Α, λανθασμένη διατροφή ή λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης. Προμηθευτείτε κάποιο από τα ειδικά κολλύρια που υπάρχουν στο εμπόριο.

Φολίδες: Οι φολίδες που καλύπτουν το καβούκι δεν μεγαλώνουν, έτσι κάθε λίγους μήνες μπορεί να ανακαλύψετε ότι «πέφτουν». Οι νέες φολίδες κάτω από τις παλιές θα είναι έντονα χρωματισμένες. Βεβαιωθείτε ότι η νεροχελώνα τρέφεται και συμπεριφέρεται κανονικά. Πάντως εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι αίματος ή η χελώνα εμφανίζει σημάδια ατονίας ή αποχής από το φαγητό, αναζητήστε τη συμβουλή κτηνιάτρου αμέσως.

Μόλυνση Αναπνευστικής οδού: Τα ζώα δυσκολεύονται να βουτήξουν προς το βυθό και κινούνται πλάγια κοντά στην επιφάνεια του νερού, ενώ από το στόμα και τη μύτη τρέχει βλέννα. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την μόλυνση της αναπνευστικής οδού, είναι ο κρύος αέρας ή η διαφορά θερμοκρασίας νερού – ατμόσφαιρας. Για να αντιμετωπίσετε την μόλυνση της αναπνευστικής οδού πρέπει να ανεβάσετε την θερμοκρασία του νερού και του περιβάλλοντος, αλλά και την υγρασία του αέρα, ο οποίος δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση αποπνικτικός. Συνιστάται η εισπνοή ατμού χαμομηλιού. Για να εισπνεύσει η χελώνα τον ατμό, την τοποθετούμε σε μια σχάρα πάνω από το δοχείο στο οποίο ζεσταίνουμε το χαμομήλι. Με αυτόν τον τρόπο εισπνέει τους ατμούς που έχουν θερμοκρασία 30-35 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν στο εμπόριο και φάρμακα για το κρυολόγημα ειδικά σχεδιασμένα για ερπετά.

Μόλυνση από Μύκητες: Οι συνήθεις αιτίες της μόλυνσης από μύκητες είναι το ακάθαρτο νερό, ο πολύ κρύος και υγρός αέρας και η έλλειψη δυνατότητας στη χελώνα να ξηράνει το σώμα της στη στεριά. Εκδηλώνεται με μελανώματα του δέρματος ιδιαίτερα στις πτυχώσεις του λαιμού και στις κυρτώσεις των ποδιών, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα. Τα ζώα θέλουν να είναι συνέχεια στην ξηρά και δεν δέχονται καθόλου τροφή. Για θεραπεία, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το δέρμα της χελώνας να μένει κατά διαστήματα ξερό και ότι θα δέχεται αρκετή ζεστασιά από ακτινοβολία. Τέλος πρέπει να ακολουθηθεί και θεραπεία στο νερό με κάποιο φάρμακο κατά των μυκήτων κατάλληλο για ερπετά.

Μαλακό καβούκι- Καβούκι με σβόλους: Έλλειψη ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης D3, που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην ανάπτυξη του καβουκιού. Θα πρέπει γρήγορα να προμηθευτείτε λάμπα UVB και Βιταμίνες !

Μόλυνση ματιών:Πρήζονται τα μάτια της χελώνας μας και δημιουργείται τσίμπλα, σε βαθμό που να μην ανοίγουν καν. Υπάρχουν ειδικά κολλύρια στο εμπόριο για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Αναποδογύρισμα χελώνας: Αν δούμε αναποδογυρισμένη την χελώνα μας τότε αμέσως παίρνουμε την χελώνα στα χέρια μας και τεντώνουμε χαλαρά όλες τις άκρες (πόδια,χέρια,κεφάλι) τις χελώνας ώστε να αποφύγουμε τον πνιγμό.Αν έχει περάσει πολύ ώρα από τότε που η χελώνα έχει αναποδογυρίσει ίσως και να μην προλάβουμε την χελώνα μας καθώς πιέζονται οι πνεύμονες τους και δεν έχουν οξυγόνο με αποτέλεσμα τον πνιγμό.

Πηγή: www.aquazone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: