Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Θαλάσσιος Ελέφαντας του Νοτίου Ημισφαιρίου

Ο θαλάσσιος ελέφαντας του νοτίου ημισφαιρίου (Mirounga leonina) είναι ένα από τα δύο σωζόμενα είδη θαλάσσιου ελέφαντα. Είναι η μεγαλύτερη φώκια της Ανταρκτικής. Η φώκια αυτή οφείλει την ονομασία «θαλάσσιος ελέφαντας» στο σημαντικό της μέγεθος και στην μεγάλη προβοσκίδα των ενήλικων αρσενικών, που την χρησιμοποιούν για να παράγουν ιδιαίτερα δυνατούς ήχους κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ο θαλάσσιος ελέφαντας του νοτίου ημισφαιρίου διακρίνεται από τον θαλάσσιο ελέφαντα του Βορείου Ημισφαιρίου (του οποίου δεν συμπίπτει η κατανομή με του θαλασσίου ελέφαντα του νοτίου ημισφαιρίου) από την μεγαλύτερη σωματική του μάζα και την μικρότερη προβοσκίδα. Τα θηλυκά επίσης εμφανίζονται ψηλότερα όταν μάχονται, λόγω της τάσης τους να λυγίζουν την πλάτη τους πιο πολύ από του Βορείου Ημισφαιρίου. Ο θαλάσσιος ελέφαντας του νοτίου ημισφαιρίου παρουσιάζει πολύ μεγάλο φυλετικό διμορφισμό στο μέγεθος, ίσως τον μεγαλύτερο από όλα τα θηλαστικά, με τα αρσενικά συνήθως πέντε με έξι φορές βαρύτερα από τα θηλυκά.
Αρσενικό με πιγκουίνους Μακαρόνι στο βάθος

Δεν υπάρχουν σχόλια: