Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Δενδροτσοπανάκος

Επιδημητικό είδος σε πολλά δάση της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά πιο ασυνήθιστος στην Πελοπόννησο, ο Δενδροτσοπανάκος ανεβοκατεβαίνει συνέχεια τους κορμούς των δέντρων, στηριζόμενος με τα δυνατά του νύχια και συχνά θα τον δούμε να στέκεται ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω! Έχει χαρακτηριστικά γαλαζόγκριζο χρωματισμό στο πάνω μέρος και εμφανέστατη μαύρη οφθαλμική λωρίδα. Η τροφή του αποτελείται βασικά από έντομα που εντοπίζει στους κορμούς των δέντρων το καλοκαίρι και από σπόρους και καρπούς το χειμώνα. Βρίσκει, τότε, φουντούκια και άλλους σκληρούς καρπούς και σπόρους που σφηνώνει σε σχισμές του φλοιού των δέντρων. Κατόπιν, τους σφυροκοπάει με το ισχυρό του ράμφος, μέχρι να ανοίξουν! Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων, είτε φυσικές είτε ανοιγμένες από δρυοκολάπτες. Εάν η είσοδος της φωλιάς που βρίσκει είναι μεγάλη και νιώθει...ανασφάλεια, μαζεύει πηλό και τη στενεύει μέχρι που χωράει μόνο αυτός να μπει! Εκεί η θηλυκιά θα γεννήσει 6 με 8 αβγά που θα κλωσσήσει μόνη της για 1318 μέρες ενώ την ταΐζει το αρσενικό. Οι νεαροί Δενδροτσοπανάκοι θα εμφανιστούν στην είσοδο της φωλιάς, έτοιμοι να πετάξουν, μετά από 23 με 24 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: