Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Μέσα στον γκρίζο αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλους αυτοκινητόδρομους, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής της Αθήνας. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Κηφισού στη θέση με την ιστορική ονομασία «Πύργος Βασιλίσσης», μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου Ίλιου. Στα ανατολικά του συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων και στα βόρεια με το Δήμο Καματερού. Το Πάρκο καταλαμβάνει μια έκταση 1.150 στρεμμάτων, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο πάρκο εντός πόλεως στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αποτελεί υπόλλειμα του παλιότερου μεγάλου πευκοδάσους που ξεκίναγε από το Τατόι και έφτανε μέχρι τα Τουρκοβούνια. Πρόκειται για μια μικρογραφία ενός λιμναίου, αγροδασικού μεσογειακού οικοσυστήματος μέσα στο οποίο έχουν κατασκευαστεί τέσσερις μικρές λίμνες, προσθέτοντας έτσι τη σημαντική για την άγρια πανίδα παρουσία του υγρού στοιχείου. Οι τεχνητές λίμνες, η παρόχθια βλάστηση, τα φυλλοβόλα, τα κωνοφόρα και οι καλλιέργειες δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο ανάπαυσης αλλά και διαχείμανσης που προσελκύει δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας.


Πάνω από τους υδάτινους δαίδαλους υπάρχει ένας λόφος στον οποίο αναπτύσσεται ένα μικρό δάσος χαλέπιου πεύκης. Άλλα δέντρα και θάμνοι της περιοχής είναι τα κυπαρίσσια, οι ευκάλυπτοι, οι κουκουναριές, τα σκλήθρα, τα πλατάνια, οι φτελιές, οι βελανιδιές, οι χαρουπιές, οι ακακίες, οι κουτσουπιές, τα σχίνα και οι πυρράκανθοι. Οι καλλιέργειες της περιοχής αποτελούνται από ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και φυστικιές. Οι όχθες των λιμνών καλύπτονται από καλαμιώνες και βούρλα, ενώ λίγο πιο ψηλά υπάρχουν λυγαριές και πικροδάφνες. Στον λόφο φυτρώνουν διάφορα κοινά λουλούδια, όπως το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, η καλεντούλα Calendula arvensis, το Erodium malacoides, η Romulea linaresii, η Fumaria bastardii, οι ανεμώνη Anemone pavonina, η Veronica persica, η Globularia alypum και οι ορχιδέες Himantoglossum robertianum, Anacamptis papilionacea, Neotinea lactea, Serapias vomeracea, Ophrys attica, O. sicula και O. ferrum-equinum.

Στο Πάρκο έχουν παρατηρηθεί 177 είδη πουλιών από τα οποία ξεχωρίζουν τα σπάνια για την πόλη παρυδάτια είδη όπως οι σταχτοτσικνιάδες, οι λευκοτσικνιάδες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι αλκυόνες, οι νερόκοτες, οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι κορμοράνοι. Συχνά επισκέπτονται το Πάρκο διάφορα άλλα σπανιότερα είδη, όπως πελαργοί, χαλκόκοτες, πορφυροτσικνιάδες, κιρκίρια, σαρσέλες, ψαλίδες, γκισάρια, χουλιαρόπαπιες, μαυροβουτηχτάρια, νυχτοκόρακες, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, μπεκατσίνια, πρασινοσκέληδες, κ.ά. Από τα αρπακτικά έχουν παρατηρηθεί καλαμόκιρκοι, σφηκιάρηδες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες και γκιώνηδες, ενώ άλλα ενδιαφέροντα πουλιά του Πάρκου είναι τα τρυγόνια, οι μελισσοφάγοι, οι νεροκελάδες, τα αηδόνια, τα ψευταηδόνια, οι τσίχλες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι μαυροσκούφηδες, τα σκαρθάκια, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κοκκινολαίμηδες, οι μαυρολαίμηδες, οι τσαλαπετεινοί, οι αιγίθαλοι, οι φοινίκουροι, οι υφάντρες, τα καλαμοτσίχλονα, τα σιρλοτσίχλονα, οι καρδερίνες, οι φλώροι, οι τσιφτάδες και οι σπίνοι. Σημαντικές είναι οι αποικίες του πράσινου παπαγάλου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στο Πάρκο έχουν παρατηρηθεί 5 είδη παπαγάλων καθώς πολλοί είναι αυτοί που απελευθερώνουν εκεί τα κατοικίδια πτηνά τους.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από δύο είδη, τον λιμνοβάτραχο και τον πρασινόφρυνο. Από τα ερπετά στην περιοχή ζούνε σαμιαμίδια, λιακόνια, πρασινόσαυρες, κρασπεδωτές χελώνες, ενώ στα νερά ζούνε οι κοκκινοχοιράδες, οι νεροχελώνες που πωλούνται στα Pet Shop και που οι κατόχοι τους, τις αφήνουν στις λίμνες του Πάρκου, όταν αυτές μεγαλώσουν. Το Πάρκο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία για τις νυχτερίδες της Αττικής, ενώ έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές νυχτερίδων σε διάφορα σημεία. Τέλος, στα πιο δυσπρόσιτα σημεία ζούνε και λίγοι σκαντζόχοιροι.

Στο Πάρκο Τρίτση δραστηριοποιείται, εδώ και χρόνια, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιώντας μια σειρά από δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν τον φυσικό κόσμο και την ορνιθοπανίδα της χώρας μας σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Εντούτοις τα τελευταία χρόνια η πορεία του Πάρκου δεν είναι ενθαρρυντική. Τα νερά είναι εδώ και καιρό στάσιμα, ενώ η ευθύνη της διαχείρισης του μοιάζει να πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: