Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ανόλη της Κούβας - Η μεγαλύτερη Ανόλη στον κόσμο !

Η Ανόλη της Κούβας (Anolis equestris) είναι ένα είδος σαύρας που ανήκει στην οικογένεια Polychrotidae, και αποτελέι το μεγαλύτερο είδος ανόλης στον κόσμο. Συνήθως έχει  μήκος 33 έως 51 εκατοστά, συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Λίγα άτομα έχουν φθάσει μέχρι 61 εκατοστά. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτή η σαύρα είναι ενδημική στην Κούβα, αλλά έχει εισαχθεί  στη Νότια Φλόριντα, όπου αναπαράγεται και εξαπλώνεται εύκολα. Δεν μπορούν να αντέξουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και όταν το χειμώνα η Νότια Φλόριντα παγώνει, πέφτουν σε χειμερία νάρκη μέσα σε δέντρα. Το είδος αυτό είναι έντονα εδαφικό και επιτίθεται σε κάθε τι που μπαίνει έδαφός του.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, το αρσενικό επεκτείνει το προγούλι του (ένα κοκκινωπό-λευκό κάλυμμα κάτω από το πηγούνι), και θηλυκά και αρσενικά ''φουσκώνουν τους εαυτούς τους'' με αέρα.
Οι ανόλες της Κούβας είναι δενδρόβιες, αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γνωστό ότι στέκονται στην άσφαλτο, σε πέτρες, ή πεζοδρόμια για να ζεσταθούν. Αυτές οι σαύρες είναι ημερόβια αρπακτικά. Τα ανήλικα άτομα τρέφονται κυρίως με έντομα, ενώ μεγαλώνοντας προστίθενται στην διατροφή τους ταραντούλες, άλλες ανόλες, γκέκο και ακόμη και μικρά πουλιά και θηλαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: