Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η εντυπωσιακή Σαύρα με κολλάρο

Αποτέλεσμα εικόνας για collared lizardΗ ανατολική σαύρα με κολλάρο  (Crotaphytus collaris), που ονομάζεται επίσης και κοινή σαύρα με κολλάρο είναι μια βορειοαμερικανική σαύρα που μπορεί να φτάσει τα 20-36 εκατοστά σε μήκος (συμπεριλαμβανομένης της ουράς) , με μεγάλο κεφάλι και ισχυρά σαγόνια. Είναι γνωστή για την ικανότητα της να τρέχει στα πίσω πόδια της, που την κάνουν να μοιάζει σαν μικρό θηριόποδο δεινόσαυρο. Κυρίως συναντώνται σε ξηρές, ανοιχτές εκτάσεις του Μεξικού και στα νότια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στο Τέξας, την Αριζόνα, και το Κάνσας.  Το όνομα "σαύρα με κολλάρο" προέρχεται από τον χρωματισμό της σαύρας, που περιλαμβάνει ζώνες  μαύρου γύρω από το λαιμό και τους ώμους, που μοιάζει με κολάρο.


Όπως πολλές άλλες σαύρες, συμπεριλαμβανομένης της χλαμυδόσαυρας και του βασιλίσκου, οι σαύρες με κολλάρο μπορούν να τρέξουν στα πίσω τους πόδια, και είναι σχετικά γρήγοροι σπρίντερ. Η μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει φτάσει αυτή η σαύρα είναι περίπου 126 χλμ/ώρα, πολύ πιο αργά από  το παγκόσμιο ρεκόρ για σαύρες (34,6 χλμ/ώρα) που επιτυγχάνεται από το ακανθόουρο ιγκουάνα της Κόστα Ρίκας  (Ctenosaura similis).

Αποτέλεσμα εικόνας για collared lizardΟι σαύρες με κολλάρο στην άγρια ​​φύση έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών της σεξουαλικής επιλογής. Στην αιχμαλωσία, αν  δύο αρσενικά τοποθετηθούν στο ίδιο κλουβί θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Τα αρσενικά έχουν μπλε-πράσινο σώμα με ανοιχτό καφέ κεφάλι. Τα θηλυκά έχουν ανοιχτό καφέ κεφάλι και σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: