Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Ο Καλαμόκιρκος - Το αρπακτικό των υγροτόπων

Αποτέλεσμα εικόνας για circus aeruginosus
Μεγάλου μεγέθους κίρκος. Πλατιές φτερούγες (λείπει το λευκό ουροπύγιο). Έχει περίπου το μέγεθος της Ποντικοβαρβακίνας (48-55εκ.) από την οποία όμως ξεχωρίζει εύκολα, το βάρος στο Θηλυκό κυμαίνεται από 500-800 gr. στο αρσενικό 400-650 gr, έχει άνοιγμα φτερών από 1,20-1,354 εκατοστά. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό - το θηλυκό έχει αρκετά πιο σκούρο φτέρωμα με υπόλευκες αποχρώσεις στο κεφάλι και στους ώμους. Το αρσενικό είναι καφετί με κιτρινωπό ραβδωτό κεφάλι και στήθος. Η ουρά του είναι μακριά όπως συμβαίνει με όλους τους Κίρκους και γκρίζα. Επίσης γκρίζα είναι και τα δευτερεύοντα ερετικά φτερά και ένα μέρος από τα καλυπτήρια τα οποία δίνουν ένα χαρακτηριστικό χρωματικό σχεδιασμό κατά την πτήση. Τα νεαρά κρεμ κεφάλι και ώμοι.
Κάνει τη φωλιά του ανάμεσα στους καλαμώνες και χρησιμοποιεί για την κατασκευή της καλάμια και χόρτα από το γύρω περιβάλλον. Το θηλυκό γεννά το Μάιο 4-6 αυγά τα οποία εκκολάπτει για ένα περίπου μήνα. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά την πάροδο δύο μηνών. Ζει 17 χρόνια.
Συναντάται σε έλη, καλαμιώνες, βάλτους, φωλιάζει στους καλαμιώνες. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, βατράχια, ερπετά και ψάρια που βρίσκει στις λίμνες.
Αποτέλεσμα εικόνας για circus aeruginosus

Δεν υπάρχουν σχόλια: