Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σκαντζόχοιρος με μακρυά αυτιά - Ένας μικροσκοπικός κυνηγός

Αποτέλεσμα εικόνας για long eared hedgehogO Σκαντζόχοιρος με μακριά αυτιά (Hemiechinus auritus) είναι ένα είδος σκαντζόχοιρου, ενδημικό στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Το μικρό αυτό θηλαστικό ζει σε λαγούμια και διακρίνεται από μακριά αυτιά του, τα οποία του έδωσαν και το κοινό όνομά του. Θεωρείται ένα από τα μικρότερα είδη σκαντζόχοιρων της Μέσης Ανατολής. Οι σκαντζόχοιροι με μακριά αυτιά είναι κυρίως εντομοφάγοι αλλά μπορούν επίσης να τραφούν με μικρά σπονδυλωτά (σαύρες, φίδια κλπ), αυγά και φυτά. Έχουν ανοσία στο δηλητήριο ορισμένων φιδιών, όπως σε ένα πολύ επικίνδυνο είδος οχιάς, με την οποία μοιράζεται τον ίδιο βιότοπο.


Στην αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν μέχρι και 7,5 χρόνια. Ένας από τους χαρακτηριστικούς φυσικούς εχθρούς του είδους είναι ο μπούφος καθώς ο σκαντζόχοιρος αποτελεί περίπου το 14% της διατροφής του.

Απαντάται σε πολλές στέπες, ημι-ερήμους και ερήμους. Προτιμά ξηρές κοιλάδες ποταμών, ρεμάτων, δασών και συχνά εγκαθίσταται σε οάσεις και γύρω από ανθρώπινους οικισμούς (μερικές φορές σε καλλιέργειες). Ζουν σε λαγούμια που σκάβουν κάτω από θάμνους, με μήκος 45 εκατοστών και ένα μόνο άνοιγμα. Μπορούν επίσης να κατοικήσουν σε εγκαταλειμμένα λαγούμια άλλων μικρών θηλαστικών. Πρόκειται για καθαρά νυκτόβιο και μοναχικό είδος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπαύονται κάτω από τους βράχους, κοιλότητες ή σωρούς από πέτρες.
Αποτέλεσμα εικόνας για long eared hedgehog

Δεν υπάρχουν σχόλια: