Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Νέο είδος γλαρονιού επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες - Το αυτοκρατορικό γλαρόνι της Δ. Αφρικής διαχωρίζεται σε είδος

Αποτέλεσμα εικόνας για thalasseus maximus 2 subspeciesΕπιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νέου είδους γλαρονιού. Το Αυτοκρατορικό Γλαρόνι (Thalasseus maximus) θεωρούταν ότι αποτελείται από δύο υποείδη: το Αμερικάνικο maximus και το albididorsalis της Δυτικής Αφρικής. Ειδικοί στην άγρια ζωή στη Γκάμπια, από καιρό είχαν υποψιαστεί ότι το υποείδος της Δυτικής Αφρικής ήταν διαφορετικό, και έτσι, επιστήμονες στα Πανεπιστήμια Αμπερντίν και Μονπελιέ χρησιμοποίησαν ανάλυση DNA για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Biological Journal of the Linnean Society'', αποκαλύπτει ότι έγινε ανάλυση στο DNA φτερών και νεκρών δειγμάτων από το υποείδος της Δυτικής Αφρικής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DNA του γλαρονιού της Δυτικής Αφρικής ταιριάζει περισσότερο με του Μικρού εστεμμένου γλαρονιού (Thalasseus bengalensis). Ως εκ τούτου, παρά την έντονη μορφολογική ομοιότητα μεταξύ albididorsalis και maximus (είναι σήμερα ευρέως αποδεκτό ότι τα δύο είναι σχεδόν ίδια στο πεδίο), δεν έχουν άμεση συγγένεια. Αν και το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, είναι πλέον αποδεκτό ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά είδη.


Το  Αυτοκρατορικό γλάρόνι της Δυτικής Αφρικής (πίσω), έχει
από ότι φαίνεται μεγαλύτερη συγγένεια με το Εστεμμένο
Νανογλάρονο (μπροστά) παρά με το Αμερικάνικο
αυτορκατορικό γλαρόνι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: