Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Ελπίδες για τον εντοπισμό της Λεπτομύτας - νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα μας για το είδος

Αποτέλεσμα εικόνας για slender billed curlewΗ Λεπτομύτα, είναι ένα παρυδάτιο πουλί που θεωρείται εξαφανισμένο για πάνω από μία δεκαετία. Έρευνες όμως σε δείγματα, δίνουν ελπίδες στους ορνιθολόγους.... Επιστήμονες από το RSPB (Royal Society for the Protection of Birds)  διεξήγαγαν ανάλυση σε φτερά από νεαρά νεκρά δείγματα Λεπτομύτας (Numenius tenuirostris) για τον εντοπισμό πιθανών περιοχών αναπαραγωγής, και διαπιστώθηκε ότι αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι αρκετά πιο νότια από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Προηγουμένως η μόνη γνωστή περιοχή αναπαραγωγής της Λεπτομύτας ήταν στην επαρχία Ομσκ, στη δυτική Σιβηρία. Αυτό οδήγησε ορισμένους στην ελπίδα ότι οι νέες αναζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «ξανανακάλυψή» του.

Δεδομένα από νεαρές Λεπτομύτες (δωρεές από μουσεία από όλο τον κόσμο) και δεδομένα από δείγματα φτερών άλλων ειδών παρυδάτιων πτηνών από τοποθεσίες στη Ρωσία και το Καζακστάν, που συλλέχθηκαν από αποστολές με επικεφαλής τον Geoff Hilton, χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση με μεγάλης κλίμακας χάρτες υδρογόνου. Μια «εξίσωσης βαθμονόμησης» παρήχθη που επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν τις περιοχές αναπαραγωγής του είδους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιοχές αναπαραγωγής μπορεί να έχουν επικεντρωθεί στις στέπες του βόρειου Καζακστάν και στη νότια Ρωσία. Αυτά τα μέρη είναι πολύ νοτιότερα από τις ως τώρα γνωστές περιοχές αναπαραγωγής και σε διαφορετικού είδους βιοτόπους. Οι βιότοποι που ανέδειξε η έρευνα, είναι κυρίως ξηρές στέπες, πολύ διαφορετικές από τις δασικές εκτάσεις του Ομσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: