Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Η γιγάντια τσούχτρα

Αποτέλεσμα εικόνας για cyanea capillataΗ γιγάντια τσούχτρα  (Cyanea capillata) είναι το μεγαλύτερο γνωστό είδος  τσούχτρας. Απαντάται κυρίως στα κρύα, αρκτικά νερά του Αρκτικού, του βόρειου  Ατλαντικού, και του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Παρόμοιες τσούχτρες, οι οποίες μπορεί να ανήκουν στο ίδιο είδος, είναι γνωστό ότι κατοικούν κοντά σε θάλασσες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το  μεγαλύτερο δείγμα γιγάντιας τσούχτρας που έχει καταγραφεί  ξεβράστηκε στην ακτή του Κόλπου της Μασσαχουσέττης το 1870 με κουκούλα διαμέτρου 2,3 μέτρα και πλοκάμια μήκους 37 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να φτάσει σε διάμετρο κουκούλας πάνω από 2 μέτρα, το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Εκείνες που βρίσκονται σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη είναι πολύ μικρότερες από αυτές που βρίσκονται στα βόρεια  με κουκούλα περίπου 50 εκατοστά σε διάμετρο.
Τα πλοκάμια των μεγαλύτερων δειγμάτων μπορούν να φτάσουν σε μήκος πάνω από 30 μέτρων. Με 37 μέτρα σε μήκος, το μεγαλύτερο γνωστό δείγμα ήταν μακρύτερο από μια μπλε φάλαινα και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα στον κόσμο. Αυτός ο τίτλος, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητηθεί: το 1864, ένα σωληνωτό σκουλήκι (Lineus longissimus) βρέθηκε  σε μια ακτή της Σκωτίας και είχε μήκος 55 μέτρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για cyanea capillataΩς είδος του κρύου νερού, αυτή η τσούχτρα δεν μπορεί να επιβιώσει σε  θερμότερα νερά. Παρά το μέγεθός τους ζουν μόνο ένα χρόνο κατά μέσο όρο. Στους θηρευτές της γιγάντιας τσούχτρας περιλαμβάνονται θαλασσοπούλια, μεγαλύτερα ψάρια όπως το φεγγαρόψαρο,  και θάλασσα χελώνες.  Η δερματοχελώνα  τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου γύρω από τον ανατολικό Καναδά. Οι ίδιες οι μέδουσες τρέφονται κυρίως με ζωοπλαγκτόν, μικρά ψάρια και χτενοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: