Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Δερματοχελώνα - Η μεγαλύτερη χελώνα στον κόσμο

Αποτέλεσμα εικόνας για dermochelys coriaceaΗ Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι το μεγαλύτερο επιζών είδος χελώνας (καθώς και μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ) και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού μετά από τρία κροκοδείλια. Είναι το μόνο είδος στο γένος Dermochelys. Ξεχωρίζει εύκολα από τις υπόλοιπες θαλάσσιες χελώνες καθώς δεν έχει οστέινο καβούκι. Αντίθετα το καύκαλό της αποτελείται από δέρμα και λιπαρή σάρκα (από όπου πήρε και το όνομά της). Οι δερματοχελώνες έχουν το πιο υδροδυναμικό σχήμα σώματος από κάθε θαλάσσια χελώνα, με ένα μεγάλο, σε σχήμα σταγόνας σώμα. Ένα ζευγάρι μεγάλα μπροστινά πτερύγια κινούν τις χελώνες μέσα στο νερό. Όπως και άλλες θαλάσσιες χελώνες, έχει επίπεδα πρόσθια άκρα προσαρμοσμένα για κολύμπι στον ανοιχτό ωκεανό. Τα νύχια απουσιάζουν και από τα δύο ζεύγη πτερυγίων.

Τα πτερύγια της δερματοχελώνας είναι τα μεγαλύτερα σε αναλογία με το σώμα ανάμεσα στις υφιστάμενες θαλάσσιες χελώνες. Τα μπροστινά πτερύγια της δερματοχελώνας μπορεί να γίνουν έως και 2,7 μέτρα σε μεγάλα δείγματα, τα μεγαλύτερα πτερύγια (ακόμη και σε σύγκριση με το σώμα) ανάμεσα στις θαλάσσιες χελώνες.
Αποτέλεσμα εικόνας για dermochelys coriaceaΟι ενήλικες χελώνες έχουν κατά μέσο όρο μήκος κελύφους 1 έως 1,75 μέτρα, 1,83 έως 2,2 μέτρα συνολικό μήκος και ζυγίζουν 250-700 κιλά. Στην Καραϊβική, το μέσο μέγεθος των ενηλίκων αναφέρθηκε ότι ήταν 384 κιλά βάρος και 1,55 μέτρα κατά μήκος της καμπύλης του κελύφους. Η μεγαλύτερη χελώνα που βρέθηκε ποτέ, όμως, ήταν πάνω από 3 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά, συμπεριλαμβανομένου μήκους καβουκιού πάνω από 2,2 μέτρα, και ζύγιζε 916 κιλά. Το εν λόγω δείγμα βρέθηκε σε μια παραλία στη δυτική ακτή της Ουαλίας.

Η δερματοχελώνα είναι ένα είδος με παγκόσμια κατανομή. Από όλα τα υφιστάμενα είδη θαλάσσιας χελώνας, η δερματοχελώνα έχει την ευρύτερη κατανομή, φτάνοντας βόρεια ως την Αλάσκα και τη Νορβηγία και νότιο ως το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική και το νοτιότερο άκρο της Νέας Ζηλανδίας. Δερματοχελώνες έχουν βρεθεί σε όλους τους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς, και η κατανομή της εκτείνεται πέρα από τον Αρκτικό κύκλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για dermochelys coriaceaΥπάρχουν τρεις μεγάλοι, γενετικά διακριτοί πληθυσμοί, στον Ατλαντικό, ανατολικό Ειρηνικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ενώ οι παραλίες ωοτοκίας έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, ο πληθυσμός στον Ινδικό Ωκεανό σε γενικές γραμμές δεν έχει ερευνηθεί. Απαντάται περιστασιακά στην Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: