Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Σταχτοδέλφινο - Το μεγαλύτερο δελφίνι της Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για σταχτοδελφινοΤο σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) ξεχωρίζει από όλα τα δελφίνια αφού δεν έχει εμφανές ρύγχος και το σώμα του είναι γεμάτο γρατσουνιές. Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι που ζει στις ελληνικές θάλασσες, με μήκος που μπορεί να φτάσει και τα 3,30 μέτρα στην Ελλάδα. Γεννιέται γκρι αλλά όσο μεγαλώνει, το σώμα του γεμίζει με τις χαρακτηριστικές άσπρες γρατσουνιές, προϊόν αψιμαχιών με άλλα δελφίνια του είδους του. Φτάνει τα 37 χλμ/ώρα και οι καταδύσεις του μπορεί να φτάσουν σε διάρκεια τα 30 λεπτά και τα 500 μέτρα σε βάθος. Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια και περιστασιακά με ψάρια. Η διάρκεια κύησης είναι 13-14 μήνες, η ακριβής διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη αλλά ξεπερνά (πιθανόν κατά πολύ) τα 30 χρόνια.
Σπανιότερο από τα υπόλοιπα, ζει κυρίως στο Μυρτώο πέλαγος, στη Χαλκιδική, στις Βόρειες Σποράδες, στη θάλασσα των Κυθήρων και στη νοτιοδυτική Κρήτη. Τα σταχτοδέλφινα της Μεσογείου δεν έρχονται σε επαφή με τα σταχτοδέλφινα του Δυτικού Ατλαντικού.

Δυστυχώς, το σταχτοδέλφινο θεωρείται «Κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια: